در ايران ، هشتمين روز مرداد “جنگل رمز و راز زندگي” ناميده مي شود تا به نقشي كه درختان در تامين آب ، هوا و امنيت غذايي ايفا مي كنند توجه شود. يك كارشناس جنگلداري ضمن اشاره به كاهش سطح جنگل هاي ايران در سال هاي اخير ، بر لزوم همكاري همه دستگاه ها در …
حفاظت از جنگلها نيازمند همكاري تمام دستگاههاست https://majale-rooz.ir/2021/07/حفاظت-از-جنگلها-نيازمند-همكاري-تمام/ مجله روز Fri, 30 Jul 2021 09:20:18 0000 جامعه و خانواده https://majale-rooz.ir/2021/07/حفاظت-از-جنگلها-نيازمند-همكاري-تمام/ در ايران ، هشتمين روز مرداد “جنگل رمز و راز زندگي” ناميده مي شود تا به نقشي كه درختان در تامين آب ، هوا و امنيت غذايي ايفا مي كنند توجه شود. يك كارشناس جنگلداري ضمن اشاره به كاهش سطح جنگل هاي ايران در سال هاي اخير ، بر لزوم همكاري همه دستگاه ها در …
در ايران ، هشتمين روز مرداد “جنگل رمز و راز زندگي” ناميده مي شود تا به نقشي كه درختان در تامين آب ، هوا و امنيت غذايي ايفا مي كنند توجه شود. يك كارشناس جنگلداري ضمن اشاره به كاهش سطح جنگل هاي ايران در سال هاي اخير ، بر لزوم همكاري همه دستگاه ها در زمينه حفاظت از جنگل ها تاكيد كرد.
آرش دريك در گفت وگو با مجله روز ، وي با اشاره به اينكه جنگلها يكي از مهمترين منابع تجديد هستند ، گفت: تراكم و پراكندگي جنگلها در سراسر جهان با توجه به شرايط آب و هوايي و نوع خاك منطقه متفاوت است و در صورت غفلت از آنها ، خاك را تأمين مي كنيم. براي نابودي آن “.
براساس سازمان غذا و كشاورزي ملل متحد (UNFPA) در سال 2001 ، سطح جنگل ايران 12.4 ميليون هكتار يا 7.4 درصد از كل كشور تخمين زده شده است. اما بر اساس آخرين آمار اين سازمان در سال 2009 ، اين مساحت به 11.07 ميليون هكتار كاهش يافته است و در كمتر از 10 سال بيش از يك ميليون هكتار جنگل در كشور از دست داده ايم.
وي ادامه داد: سهم سرانه هر ايراني در جنگل كمتر از دو دهم هكتار است ، يعني ؛ اين يك چهارم سرانه جهان است. بنابراين ، ما بايد چهار برابر بيشتر به حفظ زيستگاه هاي جنگلي كشور توجه كنيم.
دكتر جنگلداري و اكولوژي جنگل ها گفت: “جنگل ها اثرات و عملكردهاي مستقيم و غير مستقيم بر اكوسيستم ها دارند.” ارزشهاي تفريحي ، زيستگاههاي حيوانات و حيات وحش ، حفاظت از آب و نفوذ منابع آب زيرزميني و جلوگيري از سيل نقش بسيار مهمي را ايفا مي كند و جنگل زدايي علاوه بر مشكلاتي كه براي اكوسيستم ها و تنوع زيستي ايجاد مي شود ، باعث ايجاد و تشديد آثار پديده هايي مانند سيل مي شود. بيشتر سيل هاي رخ داده در سال هاي اخير در برخي از مناطق كشور نيز به دليل تخريب منابع طبيعي به ويژه جنگل ها بوده است.
دريك در مورد انواع جنگل هاي موجود در كشور گفت: از نظر زيستگاه ، چهار منطقه جنگلي در ايران وجود دارد: داراي هزار هكتار ، يكي از قديمي ترين جنگل ها و از نظر تنوع گونه ها در منطقه بسيار مهم است. كشور. و حتي در جهان منطقه ديگر پوشش گياهي جنگل هاي ايران-تورانيك يا جنگل هاي فلات مركزي است كه مساحت آن 3.4 ميليون هكتار است.
اين محقق از مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي لرستان درباره دو نوع زيستگاه جنگلي ديگر در كشور توضيح بيشتري داد: منطقه گياهي ديگر ما خليج عمان است و در جنوب ايران و در يك آب و هواي نيمه گرمسيري واقع شده است. مساحت آن حدود 1.5 ميليون هكتار و شامل جنگلهاي حرا است. جنگل هاي زاگرس از ديگر زيستگاه هاي مهم جنگلي كشور با مساحتي در حدود 5 ميليون هكتار و بزرگترين زيستگاه جنگلي كشور است و گونه غالب آن بلوط ايراني است و گونه هاي آن كه با زاگرس همراه است مي تواند گلابي وحشي ، بلوط مازو باشد. ذكر شده ، ارجان ، بادامك ، كيكوم ، تانگرس ، دافنه ، گردو ، مورد ، گشنيز ، گيلاس وحشي ، زالزالك ، مهلب و توت سياه. جنگل هاي زاگرس از مناطق مهم پوشش گياهي است ، زيرا بيشتر رودخانه هاي كشور از كوه هاي زاگرس جاري شده و 40 درصد جنگل هاي ايران را در بر مي گيرد و حدود يازده استان از جمله آذربايجان غربي را شامل مي شود. كردستان ، كرمانشاه ، لرستان ، ايلام ، بخشي از اصفهان ، خوزستان. ، شامل فارس ، چهارمحال و بختياري ، كهگيلويه و بويراحمد است.
تغييرات در شرايط بوم شناختي و چالشهاي فراواني كه در سالهاي اخير بوجود آمده است ، بر اكوسيستم جنگلي زاگرس تأثير گذاشته و آثار تجمعي وجود و گسترش برخي عوامل طبيعي و غير طبيعي مشكلات جدي را در غرب كشور ايجاد كرده است. دريك گفت: قسمت مهمي از اين تغييرات به دليل تغييرات آب و هوايي است ، اما عوامل طبيعي ديگر مانند خشكسالي و گرد و غبار نيز در اين امر نقش داشته اند. همچنين عوامل طبيعي (انساني) زيادي وجود دارد ، مانند كشاورزي معيشتي و تغيير كاربري زمين ، چراي بي رويه به دليل وجود دام اضافي در جنگل ها و مراتع ، فعاليت هاي ساختماني مانند راهسازي و عبور خطوط لوله نفت و گاز و همچنين آتش سوزي و حمله غير ارادي: آفات و بيماري ها اين زيستگاه هاي مهم جنگل را تهديد مي كنند.
وي خاطرنشان كرد: قطع و قاچاق چوب نيز يكي از مشكلاتي است كه جنگل هاي زاگرس را تهديد مي كند و سپس براي كسب درآمد و امرار معاش آمده است.
اين پزشك جنگلداري و بوم شناسي جنگل ضمن تاكيد بر اينكه داستان كساني كه از درختاني كه درختان را قطع مي كنند سوء استفاده مي كنند با ساير افرادي كه به معيشت نياز دارند متفاوت است ، گفت: در اين شرايط افراد بيشتري از اهميت منابع طبيعي مطلع مي شوند. . اين امر چندان زياد نخواهد بود زيرا مردم منطقه توليد درآمد از طريق اين منابع طبيعي را ساده ترين راه حل براي امرار معاش خود مي دانند.
سرانجام ، ضمن بيان اينكه وظيفه سازمان مديريت جنگل ، مراتع و آبخيزداري حفظ ، احيا ، توسعه و بهره برداري اصولي از جنگل ها است ، دريك گفت: “اين موسسه به دليل شرايط ، امكانات و نيروي كار موجود به تنهايي نمي تواند اين وظايف را به درستي انجام دهد. “و به كمك ساير سازمانها ، به ويژه در بحثهايي مانند اطفاء حريق در جنگلها و مراتع ، نياز دارد. بنابراين ، آنچه بسيار مهم است نياز به همكاري در توسعه برنامه هاي پيشگيري و حفاظت از جنگل است كه مستلزم اجراي صحيح اين برنامه ها با كمك جوامع محلي و مشاركت مردم محلي به منظور اطمينان از استفاده پايدار و توسعه اين منابع از ارزش نيز محافظت كنيد.
انتهاي پيام